Vanaf 1 september 2022 heeft Andrea de Kort mijn yogalessen volledig overgenomen. Voor informatie over haar lessen en een proefles kun je contact opnemen via haar website:
Yoga is leren, de manier waarop de geest de dingen omdraait te stoppen. (Sutra 1.2)
Lestijden:
Maandag: 13.30 - 15.00 uur
Dinsdag: 9.00 - 10.30, 10.30 -12.00, 19.30-21.00 uur
Woensdag: 19.30 uur - 21.00 uur
De kosten per les van 1 uur en 30 minuten zijn € 11,00
- Voel je vrij om een gratis proefles te nemen en ervaar wat yoga voor jou kan betekenen! Iedere les is anders en daarom kun je na je proefles nog 3 lessen nemen voor € 30,- .
- Mocht je een keer niet kunnen deelnemen, dan kun je altijd in overleg op een ander tijdstip de les inhalen.
- Bij mooi weer wordt 's zomers buiten in de tuin les gegeven waarbij de geluiden van de kikkers in de vijver en het zingen van de vogels al ontspannend werken.
- Na elke les drinken we samen een kop thee om de les te evalueren en nog eens stil te staan bij het thema of ervaringen uit te wisselen. 's Zomers doen we dit ook vaak buiten.
Wat is Yoga?
Yoga is ongeveer 3000 jaar geleden ontstaan in India en betekent ‘verbinden’. Het laat je door oefeningen de relatie ervaren tussen lichaam en geest. Een lichamelijk welbevinden vertaalt zich in een geestelijk welbevinden. In onze hectische westerse samenleving leven we sterk naar buiten gericht. Hierdoor zijn we meer bezig met ons uiterlijk en hoe met de wereld buiten onszelf om te gaan dan met ons innerlijk. Veel mensen zijn daardoor het contact met zichzelf kwijtgeraakt en komen hierdoor in de problemen met als gevolg: stress, hoofdpijn, schouder- en rugklachten, hoge bloeddruk, hyperventilatie etc. Yoga is een manier om jezelf te leren kennen, je kwaliteiten en grenzen te ontdekken en innerlijke rust en harmonie te herstellen. Yoga is leren in het NU te zijn en dit brengt rust in je denken. Door rust in je denken kan er rust in je lichaam ontstaan. Yoga geeft ook Inzicht in voorkeurshoudingen, patronen en verbindingsstructuren. Door deze structuren voelbaar te maken ontstaat er een ander lichaamsbewustzijn en krijgt het lichaam een ruime en krachtige structuur.
Mentaal gezien kan deze verandering een positieve uitwerking hebben op het totale functioneren. Behalve het ontspannende effect van de oefeningen werkt yoga ook corrigerend op de houding en kan uiteindelijk doorwerken naar een bewust en vrij lichaamsgevoel.
Door de hulpmiddelen die worden gebruikt uit de Critical Alignment Yoga zoals; strips en rolletjes, kunnen blokkades in de bewegingsketens doorbroken worden en zo de mobiliteit herstellen. Zo kunnen veel voorkomende klachten aan b.v. nek, schouders, rug en bekken en ook aandoeningen van psychosomatische aard, voorkomen, verlicht of verholpen worden.
Zorg goed voor je lichaam zodat je geest zin heeft om erin te blijven wonen!
Een yogales kenmerkt zich door 5 soorten oefeningen:
1. Asana’s - Door specifieke lichaamsgerichte oefeningen leer je te voelen waar spanning en ontspanning aanwezig zijn in je lichaam. De oefeningen zijn gericht op het openen van bloedvaten, zenuwbanen, energiebanen, een evenwichtige energiedoorstroming, en het opheffen van blokkades, bijvoorbeeld in nek, schouders en rug.
2. Ademhalingsoefeningen - Adem is leven en leven is beweging waarin we vaak verstard zijn. Door ontspanning en beweging kan de ademhaling zich weer volledig ontplooien en komen lichaam en geest tot rust. Ons denken heeft een directe invloed op onze ademhaling. Door bewust en volledig te ademen kan de adem tot rust komen en ook ons denken. Een gezonde geest in een gezond lichaam.
3. Ontspanningsoefeningen - Deze vormen ook een belangrijk onderdeel van de lessen. Door de buitenwereld even los te laten, krijgen je lichaam en geest weer kans om zich in een diepe rust te herstellen. We sluiten iedere les af met een lange ontspanningsoefening.
4. Massages - Er zet zich veel spanning vast in de nek, schouders en rug waardoor de spiertonus te hoog is en veel klachten kunnen ontstaan. We masseren regelmatig deze lichaamsdelen (over de kleding) bij elkaar of bij onszelf. Ook masseren we de reflexzonepunten in handen en voeten zodat de energie in ons lichaam en naar de organen weer goed kan doorstromen. Het is heerlijk om te geven en te mogen ontvangen.
5. Meditaties - Iedere les starten we met een stiltemoment in de vorm van een korte meditatie om de dag achter je te laten, bewust contact te maken met jezelf en in het NU te komen. Dit kan een geleide meditatie zijn maar vaak focussen we ons ook op de ademhaling.
Net als een akker moet de geest soms rusten om weer vruchtbaar te worden.
Alle oefeningen worden met volledige aandacht uitgevoerd. Je kunt yoga dan ook zien als een innerlijke ontdekkingsreis die een geestelijk en lichamelijk bewustwordingsproces bevordert. Met andere woorden: hoe sta je in het leven en wat zijn daarvan de effecten op lichamelijk en geestelijk gebied? Waar liggen je grenzen en hoe ga je daarmee om? Leef je in het nu?
Wied het onkruid uit je gedachten en laat het geluk bloeien!
Voor wie is Yoga geschikt?
Yoga kan door iedereen beoefend worden. Het is niet prestatiegericht en iedereen kan op zijn of haar niveau meedoen. Het is voor jong en oud, lenige mensen en mensen met beperkingen. Het is voor iedereen die op zoek is naar ontspanning, innerlijke rust, ruimte, bewustwording en vitaliteit.
Geen tijd? Er is geen tijd als je geen tijd neemt om tijd te nemen.
Moeilijk? Alles wat moeilijk is, is uit het makkelijke voortgekomen.
Zwaar? Alles wat zwaar is, is uit het lichte voortgekomen.
Keer weer terug naar de eenvoud, de kern van ons bestaan en vind rust in jezelf
Het effect van yoga
Kracht
Yoga zorgt voor sterkere spieren. De staande houdingen versterken onder andere je bovenbeenspieren. Ook de buikspieren worden versterkt bij staande houdingen. Bij de zittende houdingen wordt de wervelkolom versterkt. Liggende houdingen zijn goed voor de buik- en rugspieren. Wanneer de oefeningen juist worden uitgevoerd geven ze bijna allemaal kracht aan de dieper gelegen buikspieren.
Houding
Wanneer je flexibiliteit en kracht toenemen, verbeter je vanzelf ook je houding. Buik- en rugspieren zijn belangrijk voor je houding, door deze spieren te versterken sta en zit je beter rechtop. Door yoga te beoefenen ben je ook meer bewust van je houding.
Ademhaling
Yogahoudingen gaan gepaard met ademhalingsoefeningen. Door deze ademhalingsoefeningen verbetert de longcapaciteit, waardoor sportprestaties en uithoudingsvermogen verbeteren. Door de diepe lange ademhaling blijft je hart rustig pompen en kan je lichaam ontspannen.
Stress
Veel mensen die aan yoga doen, zeggen kalmer en minder gespannen te zijn na een yogasessie. Er zijn aanwijzingen dat er biochemische reacties optreden in het lichaam die zorgen voor minder stress. Stresshormonen worden minder aangemaakt waardoor een gevoel van rust en kalmte ontstaat. Ook wordt gedacht dat het hormoon oxytocine door yoga wordt gestimuleerd. Oxytocine wordt ook wel 'het knuffelhormoon' genoemd en is geassocieerd met rust en het gevoel van verbondenheid met anderen.
Concentratievermogen en stemming
Het concentratievermogen neemt toe en veel mensen zeggen in een betere stemming te zijn na een yogales. Er wordt ook onderzoek gedaan of yoga positieve effecten heeft op depressie, een voordeel dat mogelijk veroorzaakt wordt door de zuurstofboost die de hersenen krijgen van yoga en de toename van oxytocine.
Aandoeningen
Yoga kan voordelen hebben voor mensen met verschillende aandoeningen of klachten. Mensen met hartklachten en een te hoge bloeddruk hebben baat bij yoga, omdat het de bloeddruk verlaagt. Yoga kan ook symptomen van astma, reuma, rugpijn en artritis verlichten. Ik pas de oefeningen eventueel aan voor je. Yoga kan door iedereen beoefend worden. Ben je jong, ouder, soepel, stijf, fit, in een burn-out, of heb je last van fysieke beperkingen? Het maakt niet uit. Iedereen doet het binnen zijn of haar mogelijkheden.
Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen!
Wij kunnen de tocht naar innerlijke en uiterlijke harmonie alleen beginnen bij onszelf.