Mindfulness

 

Wat is Mindfulness ?

Mindfulness betekent: je aandacht doelbewust richten op de ervaring van dit moment, zonder erover te oordelen. Het is een manier van ´zijn´ waarbij je open en bewust in het leven staat. Dit is niet eenvoudig want ons hoofd is vaak ergens anders dan waar ons lichaam zich bevindt waardoor we niet in het NU zijn. Het unieke van iedere ervaring gaat daardoor vaak aan ons voorbij. Het is een diepgaande, praktische en effectieve manier om anders te leren omgaan met de dagelijkse stress en om meer balans en helderheid in je leven te ontwikkelen. Het helpt je om thuis te komen bij jezelf en meer aanwezig te zijn in je eigen leven. Mindfulness leert je om op een bewuste manier met stress, spanning en pijn om te gaan. Enerzijds leer je om ruimte te geven aan vervelende gevoelens en anderzijds oefen je om meer met je aandacht in het moment te zijn waardoor je makkelijker kunt loslaten. 

Mindfulness oefent de geest om met volledige en milde open aandacht in het hier en nu te zijn. Het ontwikkelt het vermogen om kalm te blijven te midden van de hectiek van het dagelijkse leven en ons niet mee te laten slepen door oordelen, verlangens en irritaties. Het leidt niet alleen tot meer ontspanning maar werkt ook aan de oorzaak van de spanning nl. de malende, onrustige en oordelende gedachten.

Mindfulness houdt in dat je met je aandacht in het moment bent, doelbewust en zonder oordeel waardoor je alles kunt waarnemen zoals het werkelijk is! Mindfulness leert ons om onszelf en de wereld op een vriendelijke manier tegemoet te treden zonder oordeel. Dit is helaas niet vanzelfsprekend.   

De training leert je om volledig in het hier en nu te zijn. De oefeningen zijn een middel om te leren om niet weg te dromen maar volledig en midden in het leven te staan en onze gewaarwordingen te zien zoals ze werkelijk zijn. We hebben vaak een vertekend beeld door eerdere ervaringen en nemen niet meer neutraal waar. We dwalen vaak af naar de toekomst waar de doelen liggen die we ons hebben gesteld of zijn op de vlucht voor wat we willen vermijden zoals pijn en verdriet. Dit haalt ons uit het Hier en Nu en zorgt voor veel stress en onvrede.  

Mindfulness is de kunst van het zijn. Zo komt er meer vrede met wie je bent, meer vrede met het leven en innerlijke rust!

 

De enige manier om te komen waar je

wilt zijn is te zijn waar je bent.

 

Mindfulness is de kunst van het ZIJN en vrede hebben met wat er is en niet meer is! 

We kunnen niet altijd onze omstandigheden veranderen maar wel de manier waarop we ermee omgaan!

 

 

 

Hoe ziet een training er uit?

 • 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur
 • groepstraining
 • aandachtoefeningen
 • geleide meditatieoefeningen
 • mindful bewegen
 • cognitieve oefeningen
 • 30 tot 45 minuten per dag thuis oefenen
 • werken aan de hand van een werkboek, CD´s en DVD   

De training is gericht op het zelf ervaren en daarvan leren. Dit vraagt tijd en geduld en veel oefening. Alleen door het te doen kan er inzicht ontstaan en kan er iets veranderen.

 

Het effect van Mindfulness:

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van Mindfulness training. 

 • is een afname van stress gerelateerde klachten, chronische pijn, angst en somberheid
 • een positieve verandering in de leefstijl, beter met stress omgaan
 • je kunt je beter ontspannen, minder piekeren
 • een positiever zelfbeeld en beeld van de omgeving 
 • betere prestaties (studeren, problemen opplossen, werk)
 • betere algemene gezondheid (lagere bloeddruk, sneller herstel van stress, beter immuunsysteem)

Heb je ook wel eens het gevoel dat het leven aan je voorbij gaat en je geleefd wordt? Wil jij de kwaliteit van je leven in eigen hand nemen? Dan is een mindfulnesstraining echt iets voor jou!

 

Kosten van een training

Een mindfulnesstraining kost € 275,- voor 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur voor particulieren en € 450,- voor bedrijven.

 

Vergoeding

De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden de training geheel of gedeeltelijk mits je een aanvullende verzekering hebt. Het valt onder natuurgeneeskundige behandeling of alternatieve geneeswijzen.

Er is ook een vergoeding mogelijk via een PGB (Persoons Gebonden Budget) als je dit hebt. 

Als je de training vergoed krijgt via je werkgever dan kan hij de kosten opvoeren onder de noemer arbokosten.

Indien je de kosten niet vergoed krijgt dan zijn ze altijd fiscaal aftrekbaar.

 

Mindfulnessweek in Oostenrijk

Er wordt van 17 juni tot 24 juni 2017 een week georganiseerd waarin je een hele week mindful in de natuur van de Alpen in Oostenrijk aanwezig kunt zijn. Heb je interesse? Lees voor meer informatie: Mindfulnessweek Oostenrijk.

 

Ervaringen van deelnemers

 

Ik heb geleerd stil te staan bij mezelf en het leven en heb veel inzicht gekregen in mijn dagelijks handelen.

Monique

 

Ik heb geleerd wat te doen bij negateieve ervaringen en er is veel rust in mijn hoofd gekomen.

Steffen

 

Er is inzicht in mijn automatische patronen ontstaan!

Ton

 

Ik heb geleerd om te mediteren, zit minder in mijn hoofd, heb meer innerlijke rust en ben me meer bewust van mijn automatische gedachtenpatronen.

Manon

 

Ik sta bewuster in het leven en heb bereikt waar ik nu sta, na mijn  burn-out dankzij de Mindfulnesstraining!

Monique

 

Mindfulness is voor mij een methode om meer tot rust te komen en om meer bewust te worden en te zijn van jezelf en je omgeving.

Ruud