"Licht op Verdriet"

 

Onze oudste zoon Tycho is op 16 december 1999 plotseling overleden op 14 jarige leeftijd tijdens duikoefeningen. Al heel snel na zijn overlijden wist ik dat ik een boek moest schrijven. Ik ben begonnen met een dagboek bij te houden en gedichten te schrijven. Het schrijven was voor mij een grote steun in het verwerkingsproces evenals het schilderen, boetseren en beeldhouwen waarvan ook foto's in het boek zijn opgenomen. Ik hoop dat de inhoud velen mag inspireren en tot steun kan zijn in perioden van rouw en verdriet die we vroeg of laat allemaal tegenkomen in ons leven.  Het boek is bedoeld als een handboek voor rouwprocessen en heb ik geschreven aan de hand van mijn eigen zoektocht en ervaringen. Ik heb hierbij veel steun en inspiratie gevonden in spiritualiteit. Op de dag dat hij is overleden, heeft Tycho 's morgens tijdens zijn proefwerk Nederlands een van de vragen beantwoord met: 'De mensen moeten leren omgaan met de dood'. 's Avonds overleed hij en gaf ons daarmee de opdracht te leren omgaan met 'zijn' dood. Ik zag hierin echter ook de opdracht dit boek te gaan schrijven.

Ik heb in verschillende hoofdstukken geprobeerd de dood en het verdriet te belichten, onder andere door alle fases van het rouwproces te beschrijven. Ik heb daarnaast ook veel aandacht geschonken aan mogelijkheden om verdriet te verlichten zoals de helende kracht uit de natuur (mijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela en Assisi in 2000 en 2001) en de boodschappers in de natuur zoals vogels, vlinders en andere dieren die een boodschap kunnen geven van een overgegane ziel, de helende krachten van rituelen, inspirerende teksten en gedichten van mezelf en van anderen, yoga-, ademhalings- en visualisatieoefeningen die tot grote steun kunnen zijn.  Ook heb ik aandacht besteed aan eenvoudig zelf toe te passen ondersteunende therapievormen zoals Bach-remedies, edelstenen, aroma-therapie, voetreflexzone-punten en Reiki. Het boek kan daardoor een inspiratiebron zijn voor jezelf maar ook voor anderen in je omgeving, die jij misschien tot steun kunt zijn. Hoe troost je iemand en kun je iets betekenen voor de ander en zijn verdriet verlichten? In het hoofdstuk ' De dood en het leven daarna' omschrijf ik de fases waar een ziel doorheen gaat na het overlijden volgens de oosterse en westerse tradities, wat veel angst voor de dood kan wegnemen. Mansukh Patel heeft het voorwoord geschreven waar ik hem heel dankbaar voor ben. De opbrengst van het boek gaat naar de stichting Sonatala die met het geld een weeshuis in India ondersteunt. Op deze manier hoop ik dat iets van de energie van Tycho nog doorstroomt en ten goede komt aan deze weeskinderen in India. 

 

We hebben de nacht nodig om de sterren te kunnen zien !  

 

Het boek is uitverkocht en wordt niet meer in herdruk genomen. Geïnteresseerden kunnen met onderstaande link gratis het manuscript downloaden.

Download: Manuscript 'Licht op Verdriet'

 

Hoewel de wereld vol leed is,
is deze ook vol van het te boven komen hiervan.