Blog

Nieuwe doelen realiseren

Als je eind december de balans opmaakt van het afgelopen jaar en je doelen stelt voor het nieuwe jaar dan kun je jezelf een aantal vragen stellen.

  • Heb je je doelen bereikt?
  • Waarom niet?
  • Wat wil je bereiken in het nieuwe jaar  en hoe wil je dit gaan realiseren?                                                

 Het 4 stappenplan kan je hierbij helpen:

  1. Whish - Omschrijf je wensen voor 2017 zo concreet mogelijk en zorg dat ze aantrekkelijk, uitdagend en haalbaar zijn.
  2. Outcome – Stel je zo levendig mogelijk voor wat het realiseren van die wens je zal gaan opleveren. Dat maakt je motivatie nog sterker.
  3. Obstacle – Nu zijn er praktische stappen nodig. Je vraagt je af wat jou het meest hindert bij het realiseren van die wens. Waarom is het voorheen steeds mislukt?
  4. Plan – Het als - dan - plan. Je formuleert kort en bondig wat je gaat doen als er weer zo’n struikelblok op je pad komt en hoe je het kunt omzeilen. Het zal je helpen kritische situaties te herkennen en je gedrag bij te sturen om je doelen te realiseren.

 

Loslaten in 1 simpele tip

Loslaten aan een touwtje 

Een aantal jaar geleden stonden twee vrienden op de Westerstraat in Amsterdam. Het was Koninginnedag en ze hadden bedacht iets bijzonders te gaan doen. Op zo'n dag als dit, waarbij iedereen met mooie kraampjes van z'n troep af probeerde te komen, leek het hen mooi iets te doen waar je ook echt wat aan had. Ze besloten datgene te gaan verkopen wat mensen uiteindelijk het liefste wilden hebben: positieve emoties.

Het eerste dat ze verkochten was een compliment. Voor een euro zeiden ze iets ontzettend liefs tegen je, dat ze nog meenden ook. Iets duurder was de knuffel, maar voor twee euro en vijftig cent kreeg je een hartverwarmende knuffel die je nooit meer zou vergeten. Een group-hug mocht ook.

De klapper was de Laat-het-los-ballon: een hartjesvormige ballon, gevuld met helium en met een kaartje eraan. Op het kaartje kon je schrijven wat je wilde loslaten en dan zouden ze samen de ballon loslaten. De hemel in, met je kaartje eraan. Om er gezamenlijk naar te zwaaien en heel hard 'doei' te roepen, zodat je in elke vezel van je lijf voelde dat je het ook echt had losgelaten. lees verder...

 

 

De schoonheid van de bergen.

Ik ben op dit moment in Oostenrijk en geniet van  de bergen ook al is er weinig sneeuw. Ze brengen me altijd weer thuis bij  mezelf en in verbinding met mijn hart. Ze maken me tijdelijk los van de plaaggeesten in het dagelijks bestaan: het moeten, presteren en aan verwachtingen voldoen. Even bijtanken en ruimte maken voor verstilling. In  de bergen is ruimte voor een innerlijk gesprek, eerbied voelen voor de natuur, een prachtige boom of bergtop en dankbaarheid dat je hier mag zijn. De bergen zijn zichzelf, staan in hun kracht en zijn een grote inspiratiebron voor mij. Ik geniet van de schoonheid om me heen en  voel de helende krachten van de natuur'.

Zie jij vandaag iets moois

Dat hangt  niet alleen af van en af van waar je bent. Het is misschien makkelijker om in de natuur iets moois te  ontdekken  maar alles heeft zijn schoonheid. Zie jij het?

 Alles heeft z’n schoonheid alleen ziet niet iedereen dat altijd

Confucius

Doe-opdracht: Kijk vandaag goed om je heen en noem drie momenten waarin jij iets moois hebt ontdekt. Deel het met de mensen om je heen en vermenigvuldig zo jouw mooie momenten.

 

 

Wat wordt bedoeld met een holistische benadering? 

Ik werk in mijn praktijk vanuit een holistische visie en krijg vaak de vraag wat er nu precies mee wordt bedoeld. Daarom hier een korte uitleg. Holistische therapie is een therapie die is gebaseerd op het feit dat er een interactie bestaat tussen lichaam, gevoel, denken en energie.
Dat houdt in dat een lichamelijke klacht gekoppeld kan worden aan een van de drie andere aspecten. Andersom kunnen geestelijke klachten of storingen in de energiestroom van het lichaam, leiden tot lichamelijke klachten. Een negatief zelfbeeld kan bijvoorbeeld een chronische ziekte veroorzaken. lees verder

 

 

Authentieke inspiratie

Werken en leven vanuit authentieke inspiratie zorgt voor energie en positieve aandacht. Voor verbinding met het grotere plaatje. En voor het zien van mogelijkheden en keuzes. Authentiek zijn betekent: “ verbonden zijn met de oorsprong”. De oorsprong van jezelf (wie je diep van binnen bent) en de oorsprong van de wereld waaraan je een bijdrage levert. Door deze verbondenheid kun je leven en groeien vanuit kracht en keuze, omdat dat je de dubbele zin inziet van elk gedrag: voor jezelf en voor de omgeving. In 2002 schreef ik een boek over authentieke inspiratie. Onderstaand een samenvatting.

 

Authentieke Inspiratie Model  

 

Onze bedoelingen en vaardigheden komen beter tot uitdrukking naarmate we meer onszelf zijn. Maar wat is “mezelf” of “authentiek” zijn? lees verder